Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az alapozó csodákra képes - Tippek, trükkök, hogyan használd! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Lőrincz Andrea   
2008. december 15. hétfő, 19:00

Hol van már a napsütötte arcszíned? Az ismét előtérbe kerülő apró bőrhibák a sminkelés kezdetén szinte követelik maguknak az alapozót. Ha jól használod, akkor tényleg csodákra képes!

 

Arra használd az alapozót, amire való
Az alapozó nem önbarnító, nem korrektor, nem arcápoló. Az alapozó a bőröd felszínén dolgozik, elsimítja az apró (de csak a nagyon apró) felszíni egyenetlenségeket és kiigazítja a színbeli eltéréseket.


Van olyan, hogy egy nem elég

Nagyon fontos, hogy harmonizáljon a bőröd és az alapozód színe. Nem mondtam, hogy teljesen egyezzen meg, mert egy pici csalás megengedett a friss, üde arcszín érdekében. Ám ez a pici csalás tényleg csak leheletnyi színeltérés legyen! Ha a leggondosabb kísérletezés ellenére sem találod meg azt az árnyalatot, amely a bőrszínedhez leginkább passzol, akkor keverd ki bátran két árnyalatból. Jó eredményt érhetsz el, ha egy semlegesebb tónushoz ugyanannak a márkának egy picit aranyosabb vagy rózsásabb árnyalatával társítod. Értelemszerűen ezt a folyékony alapozókkal tudod megtenni. Válassz pumpásat, és a megfelelő arányban (pl. két „nyomás” alap és egy „nyomás” fényesebb) tedd a kézfejedre, és ott keverd össze.


Bentről lefelé és fentről lefelé
Az alapozót ne esetlegesen kend el az arcodon! Az orrodtól kifelé és fentről lefelé haladva dolgozz, így biztosan egységes lesz a színe, és nem borzolod fel az apró pihéket az arcodon. Apropó, pihék! Ha smink nélkül nem is erős a bajuszvonalad, a helytelenül felvitt alapozó a szőrszálakra tapadva felerősíti a látványukat!


Képes mattosítani, a ragyogást fokozni, és akár az öregedést is késlelteti

A speciális hatású alapozókat akkor használd, ha tényleg arra van szükséged! A matt bőrfelszínt biztosító alapozókat a kevert vagy a zsíros bőr számára fejlesztették ki, ne használd száraz bőrön. Amikor már apró ráncokkal is „bajlódsz”, akkor jön el csak igazán a ragyogást fokozó jelzővel illetett alapozók ideje! Az áldásos trükk, miszerint fényvisszaverő részecskéket adagolnak a festékhez, optikailag csalást elkövetve simábbnak mutatja a bőrödet.Már nem csak az arckrémek tartalmaznak bőröregedést gátló anyagokat. Az alapozóhoz adott hialuronsavnak, vitaminoknak köszönhetően a bőr állagát is óvják ezek a festékek.


Használd ki a lehetőségeket!
Ma már a portól kezdve az állagát a felvitel után megváltoztató habosított változattól a folyékonyig bármilyen állagú lehet egy alapozó. Az biztos, hogy a legerősebb fedést azoktól várhatod, amelyek úgy néznek ki, mint a kenhető púderek. Ezeket többnyire szivaccsal együtt árulják: ha száraz szivaccsal viszed fel, akkor igazán „ütősek”, ha ennél lágyabb hatást szeretnél, akkor vizezd be a szivacsot. Vigyázat! Bár a dobozon kialakított lukaknak köszönhetően szellőzik a szivacs, azért nem árt időről időre alaposan kimosni és kiszárítani. A tubusba, üvegbe vagy pumpás flakonba zárt alapozók általában közepes fedést biztosítanak, de itt már nagy a szórás, a legjobb, ha kipróbálod a kézfejeden, és ott méred le a fedőképességét.


Fokozhatod is a hatását
Ha picit tágabbak a pórusaid vagy fáradt a bőröd, akkor az alapozót megelőzően használj speciális sminkalapot nyújtó szérumokat. Ettől még egyenletesebb lesz a bőr, sokkal szebben terül majd el rajta az alapozó.


A gondos felvitel nélkül fabatkát sem ér a festék
A kompakt alapozót szivaccsal oszlasd el az arcodon, a por állagúhoz mindenképpen ecset dukál. A krémes változatot pontokban tedd az arcodra, és a kezeddel vagy ecsettel dolgozd el rajta. A folyékony alapozókat a legszebben a kezeddel tudod eloszlatni.


A nyakad az arcod folytatása
Ha alapozót használsz, akkor mindenképpen kerüljön a nyakadra, sőt a dekoltázsodra is belőle! Már felöltözve sminkelj, a ruhádat papírtörlőkkel védd a festékfoltoktól, így a fehér gallérod is biztonságban lesz.


Felvitel előtt és után is időt érdemel az alapozód
A krémezés után várd meg, míg teljesen beivódik a bőrödbe, és csak utána kezdd el az alapozást. Ha nincs időd, akkor papírtörlővel – biztos, ami biztos – itasd le a bőrödről a krém feleslegét. Persze az alapozónak is kell egy kis idő, míg folytathatod a munkát a pirosítóval. Használd ki az időt, és amíg „szárad”, addig sminkeld ki a szemedet!