Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


sminkArcformák korrekciója sminkkel 1 - A szögletes arcforma

 

smink divatJellemzői: szélesebb, csontos arc, határozott homlok- és állrész.
Enyhíteni kell az arc keménységét. A két felső arcszögletbe kent pirosítóval finomíthatjuk ezt a formát, és lágyíthatjuk körvonalait. A világos piros tónusok enyhíthetik a szigorú kontúrokat. Az arccsont fölé - a szem vonalánál magasabban - világos púdert vigyünk fel. Az arccsont alá és a kiugró állkapocs „eltüntetésére" barna alapozót használjunk. A szögletes arcot a vállra omló frizura is lágyíthatja.

 

Kerek arcforma


Jellemzői:
telt, esetleg pufók arc, nemegyszer kiugró járomcsontokkal és kevésbé hangsúlyos állrésszel.


Az arc teltségét kell ellensúlyozni . Hogy ezt elérjük, az arcból a járomcsont felé meleg, barna színt, e fölé pedig világosabb pirosat viszünk fel puha ecsettel. Az arccsont legkiugróbb részét világos púderrel „takarjuk"; az áll alsó részét barna alapozóval fedjük.

 

Keskeny arcforma

 

Jellemzői: szögletes, de szűk arcforma, sokszor hosszúkás orral párosítva

 

 

 

 

 

 

Szélesíteni kell! A smink segítségével szélesíthető. Mégpedig úgy, hogy alul is, fölül is barnára árnyékoljuk, mintegy „elveszünk" belőle. A homlok tetején, a hajtetőnél, valamint az áll alsó részén alkalmazzuk a sötétebb tónust. Az arccsontra friss, világos színű rúzst kenünk, amit a fül felső része felé, a szem vonaláig kenünk szét A frizura megválasztásánál ügyeljünk arra, hogy ne legyen se hosszú, se félhosszú. A legjobban a bubifrizura kerekíti az arcot.

 

Ovális arcforma

 

Jellemzői: a homlok vonala valamivel szélesebb az áll vonalánál

 

 

 

 

 

 

Az ovális arc szinte nem is igényel korrekciót. Izgalmasabbnak tűnik, ha az arccsont legkiugróbb részére egy árnyalatnyi pinket, vagy korallszínt teszünk fel. Csábítóbb a hatás, ha a meleg tónusok helyett a barna alapozóra csillámos, vagy szivárványos sminket teszünk.

 

Háromszög alakú arcforma

 

Jellemzői: széles homlok, magas arccsont, erős áll, a halánték felé keskenyedve

 

 

 

 

Szélesíteni kell! Oldalt, a hajtőtől kezdve a homlok közepe felé világos púdert vagy alapozót vigyünk fel.
Az arc széles részét barna alapozóval keskenyítsük, a járomcsonttól lefele és befelé. A hatás a helyes
frizura megválasztásával fokozható. Ajánlata: a fejtetőn laza, hullámos, dús, oldalt pedig keskeny, fejhez
simuló frizura.

 

 

Szív alakú arcforma

 


Jellemzői: a homlok- és az állrész a szemkörnyékhez és az orcákhoz képest keskeny.


Rövidítsük. A maszkmester szerint egyébként az egyik legszebb arcforma. Ha bármit is előnytelennek találhat rajta tulajdonosa, az a túl hosszú, esetleg előreugró áll. A hegyes áll a közepére helyezett, csúcsával az orr felé mutató kis háromszögtől lényegesen kerekebbnek hat. Finoman mossuk el a kontúrokat. Ilyenkor az áll alsó részét sötétebb púderrel kell befedni, mint az arc többi részét. De vigyázz, nehogy úgy nézzen ki a smink, mintha szakállad lenne! Ehhez az ideális frizura félhosszú, állig érő.

 

 

Jellemzői: ovális vagy hosszú, keskeny arc, gyakran magas homlok.

Hogy az arc kisebbnek látszódjon, a – semmiképp sem erős rózsaszín vagy vörös – pirosítót fültől fülig húzva vigyük fel egészen a hajtövekig. Az állrészt is fessük be kissé, az orcákat pedig a járomcsont mentén, de legfeljebb a fehér ponttal jelölt részig erőteljesebben porozzuk be.