Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A SMINKELÉS MENETE

A bőr védelme, előkészítése

Arctejes, tonikos lemosás, hidratálás.(alkoholmentes tonikkal)
Zsíros bőr esetén, ha tartós sminket készítünk, egy pakolást teszünk fel, ami beállítja a bőr megfelelő víz-, és zsírtartalmát.
Erős hámlás esetén megfelelő nedvességpótlás után, a felső hámréteget le kell dörzsölni!
(nagyon hámló bőrt nem lehet szépen alapozni) Enyhe hámlásnál bőrradír használata szükséges. Száraz bőr esetén hidratáló -nem túl zsíros- krémet kell bemasszírozni.
Ha nagyon száraz, cserepes a száj bebalzsamozzuk. Sminkeseknek vannak erre megfelelő, azonnal ható hidratáló, vérbőség fokozó és enyhén szájduzzasztó balzsamjaik.
Ha vörös, eres a szemfehérje különböző nyugtató hatású szemcseppek használata indokolt.

 

Arc anatómia

Magában foglalja az arc csont-, és izomrendszerét. Tehát megfigyeljük az arc nagyságát, domborulatait és formáját.A bőr tónusát, az alapszínezetét és jellegét.
A szemek, szemöldök, és a száj formáját.

 

 

 

 

 

Bázis (arcformálás)

Az arcformálás azt jelenti, hogy bizonyos trükkök segítségével az arcon optikailag elkendőzünk valamit, vagy épp hozzáteszünk valamit. Ezt a megfelelő helyeken alkalmazott világos, és sötét színárnyalatokkal érhetjük el. A túlságosan mélyen fekvő területek optikai kiemelését világos tónusokkal segíthetjük elő. A világos-sötét hatásokat megfelelően elhelyezni a kívülállóknak szinte teljesen lehetetlen, de a profiknak is kényes feladat.


Alapozás

Természetesen sok mindentől függ!(a vendég ruházata, a smink viselése…)
Mindig a hajtövekig, fülig és áll alá lehúzva foltok nélkül, aprólékosan végezzük.
Hogy milyen alapozót választunk, attól függ, hogy milyen hatást akarunk kelteni.(természetesnek tűnjön a bőr, vagy inkább hibátlannak, tökéletesnek, egyenletesnek) Az alapozót lehetőleg kis mennyiségben vigyük fel a bőrre, inkább több vékony rétegben, mint egyetlen vastag mázként.


Púderezés

Fontos a jó minőségű anyag használata, amely lágy, finom tapintású, aprószemcsés, és homogén, ez biztosít matt és bársonyos felületet az arcnak.
A púder többre képes, mint eltüntetni a zsíros csillogást.
A púder rögzíti az alatta lévő alapozót, és kitűnő szemhéjárnyékoló alap (előkészíti a bőrt a színek, festékfelvitelére). A púderrel könnyedén lehet korrigálni a rosszul sikerült színátmeneteket az arcpírnál, és a szemhéjfestéknél. A púder nem csupán a bőr zsírrétegét szívja be magába, hanem az izzadságcseppeket is (némiképp hűt is). Felhordásának többféle módja ismeretes, de semmiképpen nem szabad kenni.


A pirosító

Egy finom árnyalat pirosító az arcon, az állon, és a homlokon élénkebbé teszi a bőrt, formálja az arcot, és fiatalságot, csillogást kölcsönöz a szemnek. Az arcpirosító használatánál is áll a mondás: 'A kevesebb néha több.' - tehát csak kevés festéket tegyünk az ecsetre, és addig ismételjük, amíg megfelelő erősségű színt nem kapunk. Az arcpirosítót a profi sminkesek is elsősorban az arcon, továbbá az állon és a homlokon, valamint a szemöldök alatt, és a nyakon használják.


Szemöldök

A szemöldök a természetes formájában illik legjobban az arctípushoz, természetesen a kiálló, nem oda illő szőrszálakat mindig el kell távolítani, mert komor arckifejezést kölcsönözhetnek. A természetes növésű, de ápolt szemöldöktől a szem, különleges fényt kap, és erőt sugároz.
A szemöldök hangsúlyozásának több módja van, lehet ceruzával kiigazítani, szemhéjfestékkel tölteni, szempillaspirállal és szemöldök zselével formázni.


Szemfestés

A szemhéjfesték hangsúlyozza a szem természetes fény-árnyék hatását, ez a szemre irányítja az emberek tekintetét. Nem tanácsos egyszerre túl sok festéket felvinni, mert sokkal nehezebb a felesleget eltávolítani. A szemhéjfesték tovább tart, ha áttetsző púderrel átfutunk a kész sminken. A régi mondás, miszerint a festék színének egyezni kell az írisz színével, már nem érvényes. Sőt tompa élettelen lesz a hatás, ha túlságosan egyezik a két szín. A komplementer színek élettel töltik meg a szemet.

 

 

Szempilla

Élénk lesz a tekintete és szépen keretezi a szemet, ha megfelelõen van a szempilla 'kikészítve'. A szemhéjfesték és a kontúr vonal is csak a gondosan kifestett szempilláktól fejti ki igazán a hatását. A szempilla festék (mascara) tehát egyszerûen kötelezõ. A festék minden egyes pillát egy festék réteggel burkol be, ami nem csak színez, de sûrûbbnek, sõt hosszabbnak is látszik tõle a pilla. Ne legyen túl sok festék, mert összeragadnak tõle a pillák.

 

A szem kihúzása

Különbözõ módszerekkel lehetséges. Ecsettel és porfestékkel, tussal, ceruzával és nedves applikátorral,…
A legfontosabb, hogy szépítse, kiemelje, formálja a szemet, erõsítse, korrigálja a szempilla vonalát.
Lehet erõsen kontúros, vagy akár finoman satírozott, foltban elhelyezett, a legfontosabb, hogy a szépséget vagy az adott stílust tükrözze. Használható világos, vagy sötét árnyalat is, attól függõen, hogy az alsó vagy a felsõ szemhéjat színezzük, és attól, hogy kicsinyíteni, vagy nagyítani szeretnénk


Az ajkak

A száj formája nagyban befolyásol abban, hogy milyen színû rúzst, és milyen technikát alkalmazunk. Csábít, duzzog, vagy elutasít. Az ajak formájához bizonyos jellemvonásokat szoktak társítani, pont úgy mint a rúzs színéhez. Azt mondják a vöröset az életmûvész, vonzó, hódítani vágyó nõ választ, rózsaszínût a romantikus, narancs vöröset az extravagáns, és gyöngyház színût a sikeres és természetes hatást kedvelõk
Minél feltûnõbb a rúzs színe, annál tökéletesebben kell elvégezni a festést.
Kontúr ceruzával megrajzoljuk a száj vonalát, fültisztítóval finoman elsatírozzuk.


A legkönnyebb középen a V alaknál elindulni, majd a két sarkából a száj közepe felé kontúrozva. Az ajak felületét ajakecsettel fessük ki. A színek kiválasztásának nem csupán a divat a függvénye. Az az alapszabály, hogy hideg fényben (téli égbolt, kékes neonfény) óvatosan kell bánni a kékes árnyalatokkal, meleg fényben (gyertyafény, sárgás villanyfény) pedig a narancsos, barnás árnyalatokkal. Az ajak formája is közrejátszik abban, hogy milyen rúzst választunk. A világos, fénylõ színektõl az ajkak nagyobbnak látszanak, míg a sötét színek inkább kicsinyítik a szájat.